Kees Wijker

Wagentje op weg naar zee

Kort gezegd maak ik bewegende beelden van ijzerdraad.

Maar dat kan vele kanten opgaan. De inspiratie voor de ijzerdraden werken is de gemechaniseerde wereld die ik van jongs af aan om me heen zag en die me verwonderde. Niet vanwege het nut of het gemak dat machines de mensheid bood. Nee, de verwondering zat meer in de bewegingen zelf.

Zoals ook bomen, wolken, of bloemen kunnen verwonderen. Of kleuren. Klanken ook. En vast meer.

Bij de Verbeeldingsroute zet ik een kiepwagentje neer. Robuust, mechanisch, met een lading op weg naar zee. Misschien ver weg van bewegende beelden van ijzerdraad, maar ergens ook niet: ook het karretje bestaat enkel omdat het zou kunnen bewegen. Omdat het wat zou kunnen doen. En in elk geval omdat het wat gedaan heeft.

"Robuust, mechanisch, met een lading op weg naar zee."

Kees Wijker

Geboren in Amsterdam(1957) en opgegroeid in Arnhem. Van 1980 – 1993 in Amsterdam gewoond en van 1982-1987 de Rietveld Academie gevolgd.

Vanaf 1993 woonachtig en werkend in Middelburg. Van 1995 tot 2023 als hoofd techniek van de tentoonstellingen in de Vleeshal te Middelburg.

Recente exposities in 2024:
Kees Wijker speelt met treintjes. GHL Gravenstraat 63, Middelburg

Kunstschouw 2024. Fontein 1.0 uitgevoerd bij Land aan Zee, Burghsluis.

Beweging in het Museum. Bewegende werken in het Industrieel Museum Zeeland, Sas van Gent, van 29 juni 2024 – 15 september 2024