Juliette Dieudonné

keramiek

Ik maak hoofdzakelijk sculpturale keramiek.

Wandelend over de zeedijk langs de Schelde laat ik me graag inspireren door de wereld onder en boven water. 

Thuis, in mijn atelier, ga ik aan de slag met klei, engobes en glazuren.

Overigens word ik regelmatig overspoeld door andere golven van inspiratie.

"Mallen gebruik ik niet. Ik ga liever de uitdaging aan."

Juliette Dieudonné

Creëren is altijd belangrijk voor me geweest. Als klein kind was ik graag bij mijn opa in zijn werkplaats. Daar keek ik toe als hij met hout, leer, klei of verf bezig was. Hij liet me ook mijn gang gaan als ik zelf aan de slag ging. Mooie herinneringen. In 2013 besloot ik mijn baan als logopediste op te zeggen en mijn creatieve hart te volgen.      

Ik bouw mijn keramiek meestal met de hand op. Dat kan zijn met rollen, vanuit een duimpotje, of een lap klei. Mallen gebruik ik niet. Ik ga liever de uitdaging aan. Uiteindelijk besteed ik uren aan het vormen en verfijnen van de stukken.

Glazuur geeft een extra dimensie aan de gebakken klei. Vaak stook ik meerdere malen om het gewenste effect te verkrijgen. Het kan dan gaan om een natuurlijk effect of juist om een bijzonder resultaat, waarbij verschillende kleuren met elkaar versmelten.

De elektriciteit voor de keramiekoven wordt opgewekt d.m.v. zonnepanelen. Het geeft me een prettig gevoel dat de warmte van de zon een onderdeeltje van mijn werk wordt. Het spoelwater van de glazuurkwasten wordt altijd opgevangen en waar mogelijk opnieuw gebruikt. Zo niet, dan wordt het naar het chemisch afval gebracht. Om keramiekbestellingen op te sturen, hergebruik ik verpakkingsmateriaal. Zo probeer ik ‘aanspoelsels’ van mijn kant te beperken.