Anne Mannaerts

Assemblagebeelden

Het kunstenaarspad  van Mannaerts heeft via verschillende kunsttechnieken zoals het maken van keramiek, bronzen beelden en beelden van brons in combinatie met andere materialen zoals steen, vanaf 2012 geleid tot het maken van assemblagebeelden. Een techniek die zeker de laatste jaren in opkomst is.

Het maken van ruimtelijke beelden was eeuwenlang een kwestie van hakken in steen of modelleren met klei. De laatste techniek vooral als voorbereiding op het maken van een beeld in brons. Het maken van assemblages is als techniek in de beeldende kunst pas relatief laat toegepast. Assemblages hebben als voordeel dat in een beeld totaal verschillende materialen kunnen worden toegepast die met technieken zoals lijmen, timmeren, schroeven of lassen, tot een geheel kunnen worden samengevoegd.

De assemblagebeelden van Mannaerts roepen een magisch-realistische sfeer op door de surrealistische uitstraling die zij haar beelden meegeeft.

Voor elk van haar objecten geldt dat het geheel meer is dan de som der delen. Veel van wat ze gebruikt is eerder afgedankt, maar tot een eenheid gesmeed in haar assemblages, geeft Mannaerts haar materialen een tweede leven.

 

"Het geheel is meer dan de som der delen."

Anne Mannaerts

Geboren in Dordrecht (1946), maar via Oss, Lith en Westdorpe, tegenwoordig woonachtig in Terneuzen.

In 2014 opende zij haar nieuwe galerie/atelier/café Lokaal 54 in de Nieuwstraat  in Terneuzen.

Van 1991 tot 2006 hield zij zich bezig met het maken van keramiek. Zowel objecten als beelden. Zij maakte eveneens een serie keramische Japanse poppen van aardewerk en porselein. In 2006 is zij zich toe gaan leggen op het maken van brons. Hierbij laat zij zich vaak inspireren door de grillige vormen van sommige stenen, o.a. vuursteen. Door hier een vorm van brons aan toe te voegen geeft zij er een betekenis aan en maakt zo de – vaak abstracte – vorm van de steen herkenbaar.

Onderwerpen uit o.a. de natuur, mythologie en muziek ziet zij ook als een belangrijke inspiratiebron. Vanaf 2013 is zij zich ook toe gaan leggen op het maken van assemblagebeelden. Hierbij maakt zij gebruik van diverse materialen, onder andere dierenschedels.