Hein Verwer

ARKE NOACH. (Opnieuw de boot in)

God is een onderzoek gestart om te redden wat er te redden valt van zijn levende have op aarde.

Advies Buro – Advies Buro heeft hierbij een adviserende rol gekregen. De lessen die getrokken konden worden uit het inschepen van alle dieren op één grote Ark hebben tot wijzigingen in het oude plan geleid. Over de vele eeuwen is het aantal verschillende soorten ook stevig toegenomen zodat een nieuw plan van aanpak gerechtvaardigd is. De dreiging van het wassende water noopt echter wel tot een gedegen en snelle aanpak.

Hergebruik van materiaal en een minimale ecologische voetafdruk staan hoog in het vaandel bij de opdrachtgever. Hiermee is in het nieuwe plan terdege rekening gehouden. Advies Buro – Advies Buro heeft een eerste prototype ontwikkeld met hergebruikte materialen als voorbeeld van een hele vloot die nodig zal zijn om alle schepselen droog te houden. Ook is het streven meer grondgebonden organismen in te schepen.

Kleinschaligheid staat bij deze operatie voorop, zodat er lokaal gebouwd en verzameld kan worden. Hierdoor wordt afhankelijkheid voorkomen van grote logge industrieën en overheden, die in het verleden al hun negatieve bijdragen aan het probleem van de zeespiegelstijging hebben geleverd. Om ook in de biologische omgeving recht te doen aan de meest kwetsbare groepen wordt met klem geadviseerd de bijgeleverde rode lijsten* te gebruiken voor de volgorde van inscheping.

"De lessen die getrokken konden worden uit het inschepen van alle dieren op één grote Ark hebben tot wijzigingen in het oude plan geleid."

Hein Verwer

In het werk van Hein Verwer staan het landschap en landschapselementen centraal. Na een opleiding aan de academie voor beeldende vorming in Tilburg (AV 1986-1990) heeft hij zijn beroepspraktijk in verschillende plaatsen uitgeoefend. Hierdoor is zijn motto ”de wereld is mijn werkplaats” ontstaan. Ruimtelijk werk, installaties, fotografie en film zijn de meest gebruikte media. Vaak kleurrijk, en met relativering, combineert hij vorm en inhoud tot een beeld. In zijn reeks stapelingen stelt hij vragen over de ontspoorde relatie tussen natuur en cultuur en de opeenhoping van problemen waar dit toe lijdt of leidt.

Advies Buro-Advies Buro is een begin jaren 90 opgericht imaginair adviesbeau met kunsten als haar werkterrein.