Roger van der Veken

Geluidendouche

Neem plaats onder de geluidendouche en laat je onderdompelen in een gefantaseerde onderwater reis. Alsof je een kwal bent die langzaam naar de bodem van de diepe oceaan zakt om vervolgens weer te stijgen naar het water oppervlak. Wat voor mysterieuze geluiden komen er tijdens deze reis voorbij?

"Wij houden van de zee, en de golven van geluid. Niet te zacht en niet te luid”

Roger van der Veken

Roger van der Veken studeerde in 1996 af als audio engineer aan de SAE Amsterdam en is sindsdien actief als geluidskunstenaar en muzikant. Een belangrijk onderdeel van zijn werk wordt gevormd door Field recordings. 

“Field recording betekent voor mij een eindeloze bron van inspiratie. Gewoon luisteren met aandacht naar de wereld om je heen kan dezelfde emoties oproepen als muziek. Eigenlijk zijn veel omgevings geluiden een vorm van muziek omdat ze vaak ritme en melodie bevatten”

De geluiden die ik opneem verwerk ik op allerlei manieren. Ik maak er soundtracks en soundscapes van, soms laat ik de geluidsopnames zoals ze zijn, of verwerk ik ze in muzikale composities. 

Ook maak ik (alleen of samen met andere musici) geïmproviseerde live soundscapes. Ik gebruik daarbijsamples, maak geluidseffecten via zelf ontwikkelde geluidentafels en speel gitaar.”